19 Nisan 2015 Pazar

Anna Karenina

Anna Karenina ( IMDB : 6,6 )
“Bütün mutlu aileler birbirine benzer; her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır.”
Tolstoy’un 1870′lerin sonlarında basılan ve bir klasik olan romanından uyarlanan 2012 yapımı bir film. Romanı ve aynı zamanda filmi kısaca şöyle anlatabilirim;
1870'lerin Rusya'sında, toplumun üst sınıfına ait kişiler arasında yaşanan birbirinden bağımsız iki aşk hikayesi anlatılıyor. Olaylar Moskova'da, Petersburg'da ve asilzadelerin yazlık malikanelerinde geçiyor. Dürüst bir evliliğin mutluluğu ile yasak bir ilişkinin düş kırıklıkları karşılaştırılıyor; sadakat, tutku, kıskançlık gibi temalar işleniyor; bir yandan da o dönemde Rusya’da kadınların durumu, eğitim reformu gibi konular dile getiriliyor.

Her kitap uyarlaması filmde olduğu gibi bu filmde de kitapta anlatılanların çoğuna değinilmiyor. Hatta çok yüzeysel geçiliyor bütün konuların üstünden. Kitabın ana karakterlerinden biri olan Levin, filmde sanki yan karaktermiş gibi gösteriliyor ve aslında direk Anna’ya odaklanılıyor. Kitapta anlatılanların çoğu ya atlanıyor ve gösterilmiyor yada çarpıtılıp farklı bir şekilde aktarılıyor. Her uyarlamada olduğu gibi elbette farklılıklar olması beklenir ama bu kadar farklılık biraz fazla geliyor.
Ama bu olay sanırım şöyle toparlanabilir. Film aslında konudan ziyade, izleyiciyi kurgusuyla çekmeye çalışıyor. İzleyicide filmi kurgusu için değilde konusu için izlediği için beklediğini bulamıyor. Başlarında özellikle filmin içine girmek ister izleyici hemen ancak bu filmde verilmek istenen tiyatro havasından kaynaklanan çekimlerden dolayı izleyici istediğini alamıyor. Bu yüzdende kitaba göre film oldukça zayıf kalıyor.
Bu anlatım filmin tamamında izleyiciyi çekmeyi başaramasa da, vals sahnelerinde bence büyüleyici bir şekle bürünüyor. O kurguyu masalsı bir şekilde izlerken edilen danslar daha da mükemmel bir hal alıyor. Ancak diğer sahnelerde yine bu anlatımdan dolayı sahneler donuk ve yavaş aktığı için film sıkıyor.
Filmde izlediğimiz Anna’nın büyük aşkı, tutkusu hissettiriyor kendini ancak hayran bırakmıyor. Oyunculuklar her ne kadar mükemmel olsa da genel havadan dolayı onlarda kurtaramıyor filmi.
Kısacası bu uyarlama için izlemekten çok kitabı okumanızı tavsiye ederim. Puanım 6,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder