11 Eylül 2015 Cuma

Halam Geldi

Halam Geldi ( IMDB : 6,7 )
Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan “Çocuk Gelin” gerçeğini işleyen ve fazlaca dram içeren, oynayan çocuk oyuncuların kendilerinden beklenemeyecek bir ustalıkla rollerinin üstesinden geldikleri ve aslında “Doğu Sorunu” olarak düşündüğümüz bu olayın doğu-batı fark etmeksizin bir Türkiye sorunu olduğunu yüzümüze çarpan gerçek bir film, Halam Geldi.  

Kıbrıs savaşından sonra Diyarbakır’dan Kuzey Kıbrıs’ın Akıncılar köyüne göç eden bir grup insanın göç ettikleri yere kendi törelerini de götürmelerini konu alıyor film. Çocuk gelin kavramı, akraba evliliği sonucu doğan engelli çocukların dramı aktarılmış izleyiciye ve işin en acısı bu hikayeler gerçek. Ve bu iki sorunun yanında aynı zamanda Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyi arasındaki sorun da işlenmiş. Reyhan ve Huriye 13 yaşında iki genç kız. “Halam geldi” ise genç kızların ilk adet dönemine girdiğini gösteren bir anlaşma şekli. Huriye’nin bu döneme girmesiyle iki kızda okuldan alınma ve evlendirilme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor ve kendi akıllarınca bu durumu ellerinden geldiği kadar saklamaya çalışıyorlar. Reyhan bu dönemin eninde sonunda geleceğini bildiğinden tek hayali çantasındaki küçük haritasını da alarak Rum kesimine kaçmak.
Hangi devir, hangi çağ olursa olsun bay bayan fark etmez, kesinlikle kabul edilemeyecek bir durum olan çocuk gelin sorunu, kadının sözünün geçmemesi veya bazen kadınında desteklemesiyle töre gereği maalesef gerçekleştiriliyor. Ve sonrasında geri alınamayacak sorunlar meydana getiriyor. Açıkçası filmi izlerken ne müziği takıldı kulağıma nede çekimleri. Gözümü dolduran bir Miray Akay performansı vardı çünkü. Yaşının verdiği o saflığı ve bütün olan bitenin farkında oluşunu o kadar güzel ifade etmiş ve bizlere yansıtmış ki! Onun üzerinden ilerliyor zaten film.
Belki konusu, belki başka bir şey bilmiyorum ama son zamanlarda izlediğim en iyi Türk filmlerindendi. Farkındalık yaratmak için, izleyin. Puanım, 7,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder