18 Eylül 2015 Cuma

Far from the Madding Crowd

Far from the Madding Crowd ( IMDB : 7,2 )
Aylardır beklettiğim, izlemeye kıyamadığım, kitabını Thomas Hardy’nin yazdığı ve bir solukta okuduğum, aynı adla uyarlanan bu güzel filmi sonunda izlemiş bulunmaktayım. Sempatikliğine bayıldığım Carey Mulligan ve oyunculuğuna, karizmasına hayran olduğum  Matthias Schoenaerts’in baş rollerini paylaştığı bu güzel film Eylül ayına kısmetmiş, Far from the Madding Crowd. 

Thomas Hardy’nin çoğu kitabında olduğu gibi bunda da hikaye İngiltere’nin Wessex kasabasında geçiyor, 19 yüzyılda. O dönemin kadınlarının üzelerindeki baskının aksine, Batsheba Everdene fazla özgür kendine göre de bağımsız bir kız. Öyle ki bir erkeğe ihtiyacı olmadığı için evlenmeyi aklından bile geçirmiyor. Sadık bir çiftçi olan Gabriel ilk görüşte aşık oluyor Batsheba’ya ancak reddediliyor. Ama kader onları yine de ayırmıyor. Batsheba’ya amcasından miras kalan çiftliği çekip çevirme işi Gabriel’e kalıyor. Her ne kadar evlenmeyi düşünmese de gençliğinin verdiği toyca hareketler sonucu yaşamayı aklından bile geçirmediği olaylar yaşıyor. Ve bu olaylara kendiyle birlikte iki erkeği daha sürüklüyor, Çavuş Troy ve William Boldwood.
Abartısız, okuduğum en güzel kitaplardan biriydi. Öyle ki bitmesini hiç istememiştim. Sırf bu yüzden de elimde olmasına rağmen haftalarca bekledim filmi izlemek için. Sonuç beni tatmin etti mi? Elbette etmedi. Kitapta var olan bütün olayların filme aktarılmasını tabii ki beklemiyordum. Öyle olsa herhalde saatler sürerdi film, ah keşke sürseydi. Var olan eksiklikler yüzünden kitap kadar tatmin etmedi beni. Ama yine de karakterleri ete kemiğe bürünmüş halde izlemek çok güzeldi. Ki canlandıran oyuncularda birbirinden harika olunca değme keyfime.
Tavsiyemi sorarsanız önce kitabını okuyun sonra filmi izleyin derim. O muhteşem hikayeyi bir daha dinlemek çok keyif verecektir. Ve bu filmde puanlama yaparken hem filmi hemde kitabı ele alıp ortalama bir puan vereceğim. Kitap 9, film 7 dersek; puanım, 8,0. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder