6 Aralık 2015 Pazar

Me and Earl and The Dying Girl

Me and Earl and The Dying Girl ( IMDB : 7,9 )
Benzerleriyle kıyaslanması haksızlık olan bir filmden bahsedeyim size. Kanserli hikayelerden çok uzak aslında. İşin içine komedinin de sokulabildiği, aslında ağır bir dram olan ender filmlerden. Farklı bir bakış açısıyla çekilmiş ve beni en çok bu yönüyle etkileyen Jesse Andrews’ın aynı adlı kitabından uyarlanan film, Me and Earl and The Dying Girl.  

Lise son sınıf öğrencisi, sosyal hayat ve arkadaş edinmeyle ilgili sorunları olan, bu durumu kendince hiç kimseye varlığını hissettirmeyecek şekilde çözmüş hikaye anlatıcısı Greg. Annesinin zoruyla sadece adını bildiği ve yeni lösemi teşhisi konulan Rachel ile arkadaşlık kurmak zorunda kalır. Greg’in iş arkadaşı dediği çocukluk arkadaşı Earl’ün de katılmasıyla Rachel’ın hastalığı süresince yaşadıklarını Greg’in anlatımıyla dinliyoruz.
Kategoriye sokulurken zorlanılan filmler vardır. Komedi desen olmaz, dram desen olmaz. Seyirci izlerken komedi diye açsa aradığını bulamaz. Ama aslında ikisini de barındırır, falan. Bu filmde dram ve komedi kategorilerine sokulmuş. Film başlangıçta komedi olarak seyredilse de sonlara doğru ağır bir drama bürünüyor. Kahkaha attırmıyor ama gülümsetiyor, sonlarda gözleri yaşartıyor. Ve rakiplerinden ayrılmayı ve kendini fark ettirmeyi başarıyor. Jesse Andrews’ın kitabından uyarlanan film anlatımıyla da bir kitap uyarlaması olduğunu hissettiriyor. Kitapta da anlatımı birinci tekil kişi mi yapıyor bilmiyorum ama filmde öyle. Greg karakterinin ağzından dinlediğimiz hikaye diğer karakterleri çok fazla tanımamıza engel oluyor. Earl ve Rachel’ın ilişkisinin ne boyutta olduğunu bilemiyoruz. Sadece Greg merkezli izliyoruz olan biteni. Onun gözünden etkileniyoruz her şeyde, olaylara karşı onun açısından bakıyoruz. Bu değişik bir tecrübeydi benim için. Kitap okur gibi film izlemek eğlenceliydi.
Daha şimdiden bir çok ödül alan filmin anlatımı yönünden bu kadar yüksek puan aldığını ve bu şekilde benzerlerinden ayrıldığını düşünüyorum ben. Diğer kanserli kız yada çocuk hikayelerinden çok farklı ama bence en az onlar kadar etkileyici. İyi ki kaçırmadım dediğim filmlerden. İzleyin. Aslında 7,5 diyebileceğim bir film. Puanım, 7,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder