3 Ağustos 2015 Pazartesi

Suite Française

Suite Française ( IMDB : 6,9 )
Türüyle alakalı olsa gerek bu tarz filmler beni çok etkiliyor. Üstüne film esnasında sergilenen oyunculuklar, yaratılan atmosfer, müzikler, kıyafetler, tüm bunların hepsi mükemmel bir şekilde seçildiğinde filmde haliyle mükemmel oluyor. Suite Française, Türkçe adıyla  Aşk Uğruna, oynayan bütün oyuncuların rolüyle bütünleştiği muhteşem bir yapıt olmuş. Oyuncuların hiçbirini ayırmak mümkün değil ancak başrol oyuncularını söylemek lazım, çünkü film bittikten sonra üzerinizde en büyük etkiyi Michelle Williams ve  Matthias Schoenaerts bırakıyor. 

1940 yılında II. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Fransa’da ki işgalleriyle başlıyor film. Kasabayı işgal eden Alman askerleri teker teker kasabadaki evlere yerleşiyor. Lucile Angellier ve kayın validesi Madam Angellier’in yanına da Bruno von Falk adlı asker yerleşiyor. Kasabada oluşan ortamdan dolayı herkes rahatsız ve gerginken birde evlerin içine girilmesi herkesin huzurunu kaçırıyor. Ancak Bruno’nun diğer askerlerden daha yumuşak bir kalbi olması Lucile’i de, her ne kadar karşı koymaya çalışsa da, etkiliyor. Belediye başkanının karısının Benoit Labarie’nin attığı iftira kendisi de dahil herkesin hayatını alt üst ediyor. Lucile ve Bruno’nun arasında geçen adını bile söyleyemedikleri bu çekimde bu iftiradan etkileniyor.    
Aslında bütünüyle bir savaş filmi Suite Française. Film esnasında bunu gerçekten hissediyorsunuz ve korkutuyor sizi yarattığı ortamdan dolayı. Geçen dönem Hitler'in Nazi Almanya’sı olmasına rağmen film esnasında Hitler adını bir kere bile duymuyorsunuz. Genelde kullanılan Nazi klişelerine rastlanmıyor bu filmde. Ama savaş ve etkileri köküne kadar hissettiriliyor. Buda oyunculukların başarısı. Michelle Williams ve Matthias Schoenaerts gözleriyle oynuyorlar resmen. 
İmkansızı, yarım kalanı, hayal kırıklıklarını, korkuyu, heyecanı kısacası her duyguyu hissediyorsunuz filmde. 107 dakikanın nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile. Bilmiyorum neden böyle oldu ama ben gerçekten çok etkilendim bu filmden. Sonunda anlatılan, filmin içinde gerçeklik payınında olduğunu bilmek belkide buna sebep. Ve size de şiddetle tavsiye ederim. Puanım 8,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder