10 Ağustos 2015 Pazartesi

Artificial Intelligence: AI

Artificial Intelligence: AI ( IMDB : 7,1 )
Artificial Intelligence: AI, Türkçe adıyla Yapay Zeka, 2001 yapımı Steven Spielberg’ün yönetmen koltuğunda oturduğu drama ve bilim kurgu filmi. Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O'Connor gibi isimlerin baş rollerde olduğu 146 dakikalık film. 

Devir makineleşme devri. Konuşabilen, düşünebilen, adeta insan gibi davranabilen insana yardımcı robotlar üretilmeye başlanmış. Çocuklarını kaybeden Monica ve Henry, oğullarının yerine koyabilecekleri bir robot alırlar. Ancak bu robot diğerlerinden çok farklıdır. David isimli bu yapay zeka tamamıyla duygularıyla hareket etmekte ve insanlara bağlanabilmektedir. David ebeveynlerinin gerçek oğullarının eve dönmesiyle birlikte ilginin üzerinden çekildiğini hisseder. Annesinin onunla eskisi gibi ilgilenmemesi onu çok üzer ve gerçek bir çocuk olabilmek için Mavi Peri’nin peşine düşmek zorunda bırakılır.
Muhteşem bir oyunculuk sergileyen Haley Joel Osment’in “Mommy” diye bağırdığı her sahnede içim parçalandı, gözlerim doldu dersem abartmış sayılmam sanırım. O yaşında gerçekten mükemmel bir performans sergilemiş ve başrol olmanın verdiği ağırlığın altından başarıyla kalkmış. Kalkmış kalkmasına da filmin ilk bir saati çok dramatik ve bilim kurgu açısından da gayet güzel ilerlerken kalan kısımda bir sıkıcılık, bir boğuculuk almış başını gitmiş. O ana kadar gayet sürükleyici ve merak uyandırıcı giden hikaye, o zamandan sonra ne zaman bitecek bu film dedirtiyor. E bu da filmin üzerine eksi puanları topluyor.   
Yönetmen Stanley Kubrick’in ‘99 yılında vefat etmesinin ardından Steven Spielberg’ün işi devralmasıyla bir nevi vefa örneği sergileniyor. Zamanında Kubrick ve Spielberg arasında geçen bir konuşmada bu film için Kubrick’in “Yapımcı ben olayım filmi sen yönet, çünkü bu film daha senin mantığına göre.” dediğini okumuştum ve istediği gerçekleşmiş ancak maalesef ki kendisi görememiş.
Genel olarak son vurucu etkiyi yapamamış olsa da filme kötü demek haksızlık olur, hem oyunculuklara hemde 14 yıl öncesinin hikayesine. Bu arada ben de bir tane Teddy alabilir miyim?. Puanım 7,0. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder