21 Mayıs 2015 Perşembe

The Young Victoria

The Young Victoria ( IMDB : 7,3 )
19. yüzyılda 63 yıl yedi aylık bir süreyle Birleşik Krallık tarihinde en uzun süre saltanat sürmüş hükümdar olan  Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria’nın hayatının bir kesitinin anlatıldığı 2009 yapımı bir biyografi filmidir The Young Victoria. Kraliçe Victoria’nın, amcası Kral William IV 71 yaşında vefat etmesinin ardından tahta geçmesi ve bu genç, toy ve tecrübesiz haliyle kraliçe olarak yaptıkları anlatılıyor filmde.

Genç ve annesine bile güvenemiyor olması sebebiyle ara sıra bocalayan, birine güvenme ihtiyacı hisseden, kararlarına güvenebileceği birini arayan Victoria, ilk Lord Melbourne’ün destek elini uzatmasıyla ona güvendi. Genç Kraliçe arkasından çevrilen işlerin farkında değildi. Lord Melbourne hem kraliçenin güvenini kazanıp kendi partisinin lehine kararlar alınmasını sağlamak hemde kraliçe ile evlenmek istemekteydi. Ancak kanunlar gereği kraliçeye evlilik teklif etmek mümkün değildi. Aynı zamanda on altı yaşında iken tanıştığı ve gelecekteki kocası olacak birincil kuzeni Prens Albert’e daha ilk görüşte aşık olmuştu ve onunla ilgili “Aziz Albert.. O çok duygulu.. Çok kibar.. Ve çok iyi… Ve çok da dostça. O, en sevimli ve hoş taraflara ve görünüşe sahip.” diyordu. Bundan dört sene sonra Albert’le evlendiler ve dokuz çocukları oldu. Evlendikleri zaman kraliçeye işlerinde hala Lord Melbourne destek oluyordu. Prens’in ise pek yaptığı bir şey yoktu. Bir süre sonra Lord, Kraliçe üzerinde istediği etkiyi yakalayamadığını fark etti, onunla evlilik hayalleri de tamamen suya düşmüştü. Prens, Kraliçe ile gezinti yaptıkları sırada Kraliçeye suikast girişiminde bulunulması ve kendi canını Kraliçe uğruna hiçe sayması üzerine herkesin güvenini bir kez daha kazandı. Bu olayla birlikte Lord Melbourne istifa etti ve Prens onun yerine geçerek Kraliçenin hem eşi hemde danışmanı olarak hayatını sürdürdü. Victoria, 1861 yılında Prens Albert öldükten sonra yaşamının geri kalan kısmını siyahlar giyerek yas içinde geçirdi.
Emily Blunt. Bu kadının asaletine, güzelliğine, duruşuna olan hayranlığım her gördüğümde artıyor. Ve, aslında tam rolü buymuş, o bir kraliçe diye düşünmeden edemiyorum. Rupert Friend ve Paul Bettany ile diğer tüm oyuncular da göze batmayan çok güzel işler çıkarmışlar.  
Kraliçe Victoria'nın katı ahlak kuralları ve tutuculuğuyla ilgili söylenenlerin dışında, onun gençlik ve evlilik dönemini anlatan ve o hallerinde çok uzak olan bu film gerçekleri ne kadar yansıtıyor bilinmez. Belkide toy dönemlerinde yada Prens Albert ölmeden önce tam zıt bir karaktere sahipti ve hayat şartları onu o hale getirdi. Kostümleri ile oscar almış, senaryosu ve akıcılığı muhteşem olan bu filmi izleyin derim. En azıdan o dönemi anlatan benzer filmlerden farklı olarak gerçek bir hikaye bu, bir biyografi. Her ne kadar daha çok bir aşk filmi gibi görünse de, ki bir çok aşk filminden daha mükemmel. Puanım 7,0.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder