19 Ocak 2016 Salı

The Big Short

The Big Short ( IMDB : 8,0 )
88. akademi ödüllerinde en iyi film dahil beş dalda aday olan, Michael Lewis’in 2008 ekonomik krizi sonrası yazdığı, gerçek bir olayı konu alan kitaptan uyarlanan, kimilerine göre anlaşılması zor, içinde bolca ekonomi ve finans terimleri barındıran, anlaşılabildiği ölçüde mükemmel bir film, The Big Short.   

Sektördeki açığı fark eden ekonomiyle ilgilenen ve birbirinden tamamen habersiz kişiler, medya ve hükümetin görmek istemediği, ekonominin çöküşünü fark ederler ve kendilerini kurtarmak için bir yol bulurlar. Ama acı bir gerçek vardır, eğer kendileri kurtulurlarsa yani bu çöküş gerçekleşirse bütün dünyada mortgagetan kaynaklanan küresel bir çöküş yaşanacak ve bir sürü insanın hayatı etkilenecektir.
Sonunu bildiğimiz filmlerinde bizi etkileyebildiğini gösteren bir film, The Big Short. 2008 yılında herkesi etkileyen bu krizden tabii ki etkilenmeden çıkanlar yani gözünü önceden açanlar oldu. Bu filmde onlardan birkaçının bu süreci nasıl geçirdiğini izliyoruz. Çöküşten büyük paralar kazansalar da batan dünya ekonomisiyle aslında neredeyse kazanmamayı tercih edecek hale geldiklerini görüyoruz. 
Filmin en büyük problemi sanırım yeterince anlaşılamaması. Evet, çöküşten haberimiz var, sonunun ne olduğunu, bizleri nasıl etkilediğini ve aslında en çok kimlerin etkilendiğini biliyoruz. Bu konunun anlatılması için elbette ekonomi ve finans terimlerinin bol bol kullanılması gerekiyor ve kopan nokta burası oluyor. Ancak filmin tüm bu zorlamaların farkında olup, elinden geldiğince açıklama yapmaya çalışması en güzel yönlerinden biri. Belgesel havasında olsa da, bu çöküş esnasında yaşanan 3 ayrı hikayeyi anlatması ve hepsinin duygularına değinmesi ve değişik anlatım tarzı ile tam da belgesel havasına giremiyor ve belki de bu sayede sıkıcı olmaktan uzaklaşıyor. 
Filmin sonunda akan yazıları izlerken salondaki büyük sessizlik ve kimsenin yerinden kıpırdamaması aslında hikayenin derinliğini, ağırlığını ve etkisini gösteriyor aslında. Evet, belki anlaşılmayan yerleri çok oluyor filmin ama kesinlikle izlenmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum. Senenin en iyi filmi olacağına ihtimal vermiyorum ama izleyin. Puanım, 7,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder