23 Kasım 2016 Çarşamba

İftarlık Gazoz

İftarlık Gazoz ( IMDB : 7,6 )

nunnopic: İftarlık Gazoz
2016′nın başlarında vizyona giren bu filmi ne kadar sinemada izlemek istesem de bir türlü fırsat yaratamamıştım. Sonrasında da hep önüme çıkmasına rağmen bir türlü izlemeye elim varmamıştı. Ama sonunda buluştuk. Konusunu üstten bildiğimi zannettiğim film aslında çok farklı şeyleri anlatıyormuş. Tamamen komedi zannettiğim filmin yarısı meğer ağır bir drammış. İşte yine güzel bir Türk filmi, İftarlık Gazoz, İngilizcesiyle, 61 Days.   

1980′lerle sahneye giriş yapan filmin büyük bir çoğunluğu 1970′lerin Ramazan ayında yaşanıyor. Adem, Ege kasabalarından birinde ailesiyle yaşayan 5. sınıfı başarıyla bitirmiş bir delikanlıdır. Gazozu ve gazozcu Cibar Kemal’i çok seven Adem, Cibar Kemal’in kendisini çırak olarak istemesi üzerine, ailesi her ne kadar karşı çıksa da, gazozcu da çalışmaya başlar. Ramazan ayının başıdır. Çocukların oruç tutmasıyla ilgili Adem’in kulağına her kafadan bir ses gelmektedir. Ama onu en çok etkileyen camide imamın anlattıkları olur. Ege sıcağında bir yandan çalışıp bir yandan oruç tutmanın ne kadar zor olacağını hesaba katamayan Adem için o bir gün tüm hayatını etkileyecektir. Bunun yanında çok sevdiği Hasan’da hayatında derin izler bırakacaktır.
Afişinde Cem Yılmaz’ı görüp film için Cem Yılmaz filmi diye düşünenlere, film daha önce Dondurmam Gaymak, Entelköy Efeköy’e Karşı filmlerinden tanıdığımız Yüksel Aksu’nun filmi. Belki de afişinde gördüğümüz Cem Yılmaz yüzünden filmin bu kadar ağır olabileceği aklından geçmiyor insanın. Güldürmüyor mu? Fazlasıyla güldürüyor. Ama Adem’in yaşadığı zorlukları da resmen kendi yaşıyormuş gibi hissediyor insan. Buda ağır dramını gösteriyor. Hatta bir yerde ağlatıyor bile. Filmin gizli kahramanlarından Hasan’ın bu kadar gizli kalmasının bir sebebi var mıdır bilemiyorum ama 3. büyük karakter de benim için Yılmaz Bayraktar’dır.  
Tavsiye; Cem Yılmaz’ı görüp de O’nun tarzını bekleyip hafife almayın filmi, ağırlığı altında ezilir, keyif alamazsınız. Koca bir filmin baş rolünü sırtlanan küçük adam Berat Efe Parlar, rolünün altından ustalıkla kalkmış. An geliyor içiniz acıyor onu izlerken. Etkileyici müzikleriyle de bambaşka bir hale bürünen filmi benim gibi eli gitmeyenlerin izlemesini tavsiye ediyorum. Puanım, 7,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder