23 Eylül 2016 Cuma

Colonia

Colonia ( IMDB : 7,1 )
Bazı filmler vardır, üzerinden günler geçse bile etkisinden çıkamazsınız. Hele birde kendi yaşadıklarınızdan benzerlikler görüyorsanız filmde, belki seneler geçse bile üstünden filmin etkisi sizde değişmez. Şili’de 1973 yılında gerçekleşen Pinochet askeri darbesinin, genç bir çiftin hayatını nasıl değiştirdiğini konu alan, beklentilerin üzerinde etkileyiciliğe sahip bir film, Colonia.   

Salvadore Allande, ABD’nin yardımıyla Latin Amerika’da Pinochet askeri darbesiyle indirilir. Allande’nin destekçilerinden fotoğrafçı Daniel ve hostes sevgilisi Lena darbe sabahı yakalanır ve Victor Jara’nın ellerinin kesildiği Santiago Stadyumu’na getirilirler. Daniel, itirafçı tarafından işaret edilmesi üzerine askerler tarafından alınıp götürülür. Lena, onu bulabilmek için kendi hayatını hiçe sayar. 
Herkes yapabilir mi Lena’nın yaptığını bilmiyorum. Askeri rejimin iç yüzünü belki de en hafif şekilde anlatıyor film ama o bile insanın sinirlerini germeye yetiyor. Çocuklara, kadınlara ve erkeklere ayrı ayrı uygulanan ve din üzerinden yapılan işkenceler insanın kanını donduruyor. Tüm bunlar gerçekleşirken de, bilenler, duyanlar tarafından olayların hasır altı edildiğini görmek en çok can yakan taraf oluyor. 
Colonia Dignidad, o yıllarda kurulan, Haysiyet Kolonisi denilen ve bu işkencelerin yapıldığı yer. Günümüzde kendi ülkemizde ne yazık ki bu tarz yerler var ve yine aynı şekilde yapılan işkencelerin göz ardı edildiğini görmek mümkün. Arada geçen neredeyse 50 yıla rağmen dünyada hiçbir şeyin değişmediği apaçık ortada. Belki de bu kadar sinirlerimizi germesinin sebebi bu. Ambiyans, çekim yapılan mekanlar, müzikler, renkler ve tabii ki oyunculuklar filmin bu kadar ekili olmasının en önemli faktörleri.
Açıkçası ben izlemeye başlarken bu kadar üzüleceğimi, gerileceğimi ve etkileneceğimi düşünmemiştim. Başlangıcında ‘Ain’t No Sunshine’ çaldığında bildiğim ve sevdiğim bir şeyler duymak hoşuma gitmişti ancak sonunda yine tanıdık ama bu sefer sevmediğim hatta nefret ettiğim şeyleri görmek o etkiyi yok etti. Bence kesinlikle izlemelisiniz. Puanım, 8,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder