8 Şubat 2017 Çarşamba

Arrival

Arrival ( IMDB : 8,1 )
Uzun zamandır beklediğim ve açlığımı dindiren bilim kurgu filmi sonunda geldi. Etrafımdaki sevenlerine gözüm kapalı tavsiye ettiğim bu filmin aynı zamanda 89. Akademi Ödüllerinde tam 8 dalda adaylığı bulunuyor. Bence en fazla dinginliğiyle dikkate çeken film, Arrival, Geliş.   

Dil bilimci Dr. Louise Banks’in hikayesini anlatan filmde açılış, dünyanın 12 farklı bölgesine inen uzay gemileri ile yapılıyor. Amaçlarının ne olduğu anlaşılamayan bu uzay gemilerinin içindekiler ile iletişim kurması için Dil bilimci Dr. Louise ve fizikçi Ian Donnelly çağırılıyor. Dünyanın farklı yerlerinde aynı şeyi anlamaya çalışan bu bilim insanlarından farklı olarak, Louise ve Ian’ın yöntemi biraz risklidir. Uzay gemilerinin ise dünyayı istila etmek için mi yoksa tamamen barışçıl sebepler için mi geldiği bilinmemektedir. 
Filmin senaryosu Ted Chiang’in Story of Your Life isimli kısa hikayesinden uyarlanmış. Yönetmen ise çok beğenerek izlediğim Sicario filminin de yönetmeni olan Denis Villeneuve. Yönetmenin izlediğim ikinci filmi sanırım bu. Genel tarzı bu mudur bilmiyorum ama her iki filminde de fark edilen sessizlik, dinginlik, bu filmin de en şahane tarafı olmuş. Var olan gergin havayı vurdulu kırdılı bir şekilde değilde sessizlikle anlatan film bu açıdan, en sonunda kendine hayran bırakıyor.
Hikaye olarak izledikten sonra benzer tarafları olan farklı filmlerinde olduğunu fark ediyorsunuz ama bu yine de filmin bütün o harika halini değiştirmiyor. Bu film için benim tanımım ‘Bilim kurgunun en naif hali.’ İzleyin. Puanım, 8,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder