17 Mart 2016 Perşembe

Mustang

Mustang ( IMDB: 7,6 )
88. Akademi ödüllerinde en iyi yabancı film kategorisinde aday olmuş, ayrıca birçok yabancı film festivallerinden ödülle ayrılmış, son dönemin en çok konuşulan, iddialı filmlerinden olan, Türkiye'nin yadsınamaz bir gerçeğini değişik bir üslupla işleyen filmde sıra, Mustang.   

İnebolu’da geçiyor film. Beş kız kardeşin mahalle baskısı sonucu yaşadıklarını anlatıyor. Lale ve ablaları karne aldıktan sonra arkadaşlarıyla deniz kıyısına gidiyor ve diğerleriyle birlikte oyun oynuyorlar. Bu oyun sonrasında haklarında çıkan dedikodu sonucu bir nevi ev hapsine alınıyorlar. Ve her biri için evliliğe doğru bir yolculuk başlıyor.
Film esnasında ilk düşündüğüm şey nerenin hikayesi olduğuydu. Sanki bir şey fark edermiş gibi. Günümüzde dar kafalıların, kıt görüşlülerin, bağnazların, yobazların hala uyguladığı, marifet zannedip çocuk yaşta genç kızları gelin ettikleri yadsınamaz bir gerçek. Daha önce Halam Geldi filmde de aynı konu işlenmişti farklı bir biçimde. Ancak bu filmde nedense beni rahatsız eden bir şeyler vardı. Belki fazla abartılmış ve yurt dışında yarışabilmek için duygu sömürüsü yapılmış olabilir. Bu tarz olaylarla karşılaşmayız yada olmaz böyle şey demiyorum. Ama yine de fazla gelen bir şeyler var. 
Filmin yabancılar tarafından bizim kadar net anlaşılamayacağı için bu derece yoğun işlenmiş olması ihtimal. Ki sanırım filmde o duyguyu onlara fazlasıyla hissettirdi ve bir sürü ödül kazandı. Ancak benim için bundan daha gerçekçi, bu tarz konuları işleyen filmler yok değil. Son olarak filmde beş kızında oyunculuklarına güzeldi ama Güneş Şensoy’u bence artık çok daha fazla göreceğiz. Puanım, 7,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder