23 Haziran 2015 Salı

Two Days, One Night

Deux Jours, Une Nuit ( IMDB : 7,4 )
Filmdeki rolüyle 87. akademi ödüllerinde en iyi kadın oyuncu dalında aday olan Marion Cotillard ile tanışmamı sağlayan, kapitalizme karşı bir film olarak görünse de aslında depresyonda olan bir kadının çırpınışlarını anlatan bir film, Two Days, One Night.
Hastalığından dolayı bir süredir işe devam edemeyen Sandra kendini yeni yeni toparlamaya başlamış ve işine dönmek üzeredir. Tam her şeyin artık yoluna gireceğini düşünürken işten kovulma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Şirket patronunun çözüm planına göre ya Sandra işten çıkarılacak ya da şirket çalışanları ekstra maaşlarından vazgeçeceklerdir. İlk oylamayla işini kaybeden Sandra patronla tekrar görüşüp yeni bir oylama yapılması için ikna eder. Önünde insanları ikna etmek için sadece iki gün ve bir gecesi vardır. 
Sakin bir seyirde ilerleyen ve derin anlamları olan 95 dakikalık kısa bir film, Two Days, One Night. Konu senelerin değişmeyen konusu, işçi sınıfının yaşadıkları, hayatta kalma mücadeleleri. Film bize bunu onların ağır çalışma şartlarını göstermeden etkili bir şekilde anlatmayı başarıyor ve bence bu en etkili yönlerinden biri. Ama aslında esas konu bu değil bence. Sandra karakterinin depresyon sonucu çevresinden ailesinden ne kadar uzaklaştığını fark edeceksiniz filmi izlerken. Arkadaşlarını ikna etmek için tek tek onlarla görüştüğünde onlardan aslında ne kadar uzak olduğunu, ev adreslerini hatta telefon numaralarını bile bilmediğini, her ret cevabı aldığında artık devam edemeyeceğini düşündüğünde kendinden bile vazgeçtiğini görünce anlatılmak istenenin kapitalizm değilde aslında Sandra’nın ruh hali olduğunu fark edeceksiniz. Ve sonununda neden öyle olduğunu bu şekilde daha net anlayacaksınız.
Bütün bunları bize hissettirmeden anlatmaları da işte yönetmenlerin ve göz ardı edilemeyecek bir oyunculuk sergileyen Marion Cotillard’ın başarısı. Kesinlikle farklı bir film. Puanım 7,0.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder